Výstavu k 80. výročiu SNP nájdete do 15. októbra na Malokarpatskom námestí 9 v Bratislave-Lamači. Na jednom z panelov výstavy opisujeme aj príbehy Američanov a Britov, ktorí sa povstania tiež zúčastnili.

Poručík James Holt Green pôsobil v radoch americkej tajnej služby Office of Strategic Services ako veliteľ misie Dawes na povstaleckom území. Úlohou misie Dawes bolo zbierať údaje o dianí na povstaleckom území a pomôcť zostreleným spojeneckým letcom dostať sa do bezpečia. Poručík Green aktívne informoval o dianí na povstaleckom území a žiadal o zásoby nielen pre seba, ale aj pre slovenských povstalcov. Zároveň prostredníctvom svojich správ vyzýval, aby americká 15. letecká armáda bombardovala strategické ciele podľa výberu generála Goliana a jeho štábu.

Spoločne s ďalšími členmi americkej a britskej misie bol v roku 1945 mučený a následne zavraždený v koncentračnom tábore Mauthausen.  

Major John Sehmer bol veliteľom misie Windproof, ktorú organizovala britská Special Operations Executive. Členovia výsadku Windproof pôsobili v SNP a pomáhali povstalcom. Sehmer taktiež upozorňoval na vážnu situáciu na Slovensku a žiadal o podporu pre Povstanie.

Na 2. sviatok vianočný v roku 1944 prepadla ich úkryt v horách protipartizánska jednotka. Jej príslušníci zajali časť výsadku Windproof a americkú skupinu pod velením poručíka Greena. Zajatých príslušníkov spravodajských skupín deportovali do koncentračného tábora Mauthausen. Nacisti ich s cieľom získať informácie najskôr mučili a následne zavraždili.

Už tento piatok sa uskutoční aj ďalšia zo série diskusií k 80. výročiu SNP v kine Lamač na Malokarpatskom námestí. Ďalšie informácie o evente nájdete tu:
https://bit.ly/3zIXlFS

🤝Výstavu podporili: European Network Remembrance and Solidarity | ENRS
British Embassy Bratislava
U.S. Embassy Slovakia