Dokáže zaplniť námestia, vyvolať eufóriu, no aj smútok a sklamanie, dokáže zjednotiť krajinu, no aj rozdeľovať na dva tábory. Nemusíte byť športovými fanúšikmi, aby ste vnímali, aký zásadný vplyv na našu spoločnosť šport má. Nie sú to len zlaté medaily z hokejových majstrovstiev, postup na futbalové majstrovstvá sveta, zelené dresy Petra Sagana či olympijské medaily za lyžovanie, biatlon alebo kanoistiku. Mnohé tieto momenty dokázali spojiť rozhádané rodiny, polarizovanú spoločnosť a na chvíľu odpútať pozornosť od väčších spoločenských problémov.


S popularitou a vplyvom športu však prichádza aj jeho odvrátená stránka. Slová, že šport by sa nemal s politikou spájať, sú často prázdnou frázou – politika totiž historicky vždy do športu aspoň čiastočne zasahovala a politici ho využívali vo svoj prospech. Dejiská športových zápolení boli vždy plné politických gest – či už to bolo odvrátenie tváre Věry Čáslavskej počas sovietskej hymny, víťazstvá afroamerického atléta Jesseho Owensa počas mníchovskej olympiády v područí nacizmu, bojkoty počas studenej vojny alebo protesty proti utláčaniu menšín v Číne.


Aj o týchto témach hovorí druhé číslo časopisu Príbehy 20. storočia. Nájdete tu československé aj európske príbehy o tom, ako politika hrubo prenikla na štadióny aj tribúny, ako režimy zneužívali športovcov alebo ich napriek úspechom odtlačili na okraj spoločnosti, či polemiku o tom, kde je vlastne hranica športu a politiky.

V časopise nájdete:

  • rozhovor s historikom športu Františkom Kolářom aj o tom, ako veľké športové podujatia slúžili autoritárskym režimom,
  • príbeh gesta, ktoré na olympiáde v Mexiku spravila Věra Čáslavská a ktoré otriaslo nielen jej kariérou,
  • tematický text Víta Poláčka o tom, ako vznikal štátom riadený doping v Československu a ako sa ho snažil štát tajiť,
  • komentár šéfredaktora Sportnetu Borisa Vanyu, v ktorom konštatuje, že v športe bolo vždy veľa politiky,
  • ukážku z knihy Vzostup a pád legendy, ktorá sa venuje príbehu najslávnejšieho československého atléta Emila Zátopka,
  • príbehy reprezentantov ako bola Katarína Ráczová-Lokšová či Pavel Schenk, ktorí síce mali vďaka športu otvorenejšie dvere do sveta, no museli čeliť aj tlaku na vstup do strany a byť pod drobnohľadom súdruhov,
  • metodické listy pre učiteľov a študentov určené na prácu s témou športovania v totalitných časoch.

Druhé číslo štvrťročníka Príbehy 20. storočia ilustrovala Ivana Šáteková.

Toto číslo štvrťročníka si môžete kúpiť na NAŠOM ESHOPE TU